Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Deštná (obec) [2935]



Deštná se nachází na rozhraní Českomoravské vrchoviny a Drahanské vrchoviny. Katastr obce zaujímá 330 ha. V současné době tu žije 230 obyvatel.

První zmínky o obci se datují ke konci 12. a počátku 13. století. Z nejstaršího období obce se bohužel nedochoval dostatek materiálu, neboť kronika, která zachycuje dění a život obce, byla založena až začátkem 19. století.
Dle prastarých záznamů byla v Deštné již před třicetiletou válkou fara a kostel. Kostel měl stát dle tradice na místě dnešního hřbitova, fara na místě jiném. Stáří zdejšího kostela dosvědčuje věžový zvon s datem 1408, jméno zvonu je neznámé. Zvony v obci byly odvezeny k válečným účelům s výjimkou velkého, pro jeho historickou cenu. Kostel byl zbudován v letech 1781 až 1782, nákladem jeho eminence nejdůstojnějšího pána Antonína Theodora hraběte z Colorada, kardinála svaté římské církve a arcibiskupa v Olomouci. Při tomto kostele, zasvěceném sv. Petru a Pavlu, byl prvním kaplanem ustanoven P. Ludvík Pařílek v roce 1788. Kostel sv. Petra a Pavla byl v roce 2000 prohlášen za kulturní památku.
Severně od Letovic, v blízkosti osady Rumberk, se nachází reliéfní zbytky menšího hradu Rumberku. O Rumberku se dochovaly jen nepřímé zprávy. Rod pánů z Rumberka patřil k leníkům olomouckého biskupství. Jeho původ býval hledán v příbuzenství s Ronovci, pravděpodobnější je však možnost jejich příchodu ze Saska. Samotný hrádek zanikl patrně koncem 14. století v době po rozdělení manství, kdy pominuly důvody jeho existence jako správního centra panství.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Deštná (obec) Blansko
město, městys Deštná (město) Jindřichův Hradec
obec, osada Deštná (osada) Česká Lípa



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)