Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Olomoucký kraj » okres Přerov » pomník, památník » Tovačov (památník)

Tovačov (památník) [42939]

Kulturní památka (KP)

Mohyla je umístěna asi půl kilometru severně od malého města Tovačov. Jde o soubor válečných památek v prostoru významné bitvy prusko-rakouské války. Udála se v neděli 15.července 1866. Co této bitvě předcházelo?

Důvodem války mezi Rakouskem a Pruskem se stal spor o vůdčí postavení v německém spolku Bundu, které do té doby patřilo Rakousku. Pruský kancléř Otto von Bismarc se rozhodl převzít vedoucí roli ve spolku a Rakousko z něho vytlačit. Konečným cílem pak mělo být sjednocení Německa pod vedením Pruska. To bylo tehdy hospodářsky a vojensky velmi vyvinutým státem. Protože Prusko našlo podporu u Itálie, muselo rakousko bojovat na dvou frontách. Severní armáda pod velením Ludwiga von Benedeka se shromáždila v polovině června 1866 u Olomouce. Odtud armáda vytáhla do východních čech. Vytvořila k tomu účelu tři proudy. První bitvy se odehrály 27.-29.června 1866 u Náchoda, Trutnova, České Skalice, Mnichova Hradiště, Svinišťan, Dvora Králové a Jičína. Rakousko tyto bitvy prohrálo, jen u Trutnova uspělo. Střet z prvních bitev byl neskutečným poměrem mrtvých - 1:5! Benedek byl donucen stáhnout vojsko k Labi a žádal císaře o kapitulaci. Císař František Josef však odmítl. 3.července 1866 ráno došlo k největší bitvě, kdy u Hradce Králové došlo k střetu půlmilionové armády. Výsledek byl strašný – 9 172 mrtvých Prusů a na rakousko-saské straně 44 313 mrtvých. Po bitvě se oddíly přesouvaly zpět k Vídni a Olomouci, která tehdy byla pevností. Po celou dobu ústupu docházelo k potyčkám. Jedna z nich se uskutečnila i u Tovačova. Poslední bitva se udála 22.července 1866 u Bratislavy. Ta nakonec byla přerušena příměřím. Bismarck dohodu uvítal, protože nepotřeboval Rakousko potupit a navíc se objevila cholera.

Co se vlastně 15.července 1866 u Tovačova stalo? Když čtyři brigády VIII. rakouského sboru opustily jako jedni z posledních v ústupu pevnost v Olomouci, lehkomyslností a osudem se stalo, že vozatajstvo zbloudilo. Vmísilo se do přestupujících jednotek pěší brigády. Než se vše vyřešilo, došlo k časové prodlevě. Část vojska již byla v Tovačově a další teprve za Dubem na Moravě a Věrovanami. Pravé křídlo bylo pruským čtvrtým plukem napadeno z prostoru lesíka Bažantnice. Rakouské vojsko reagovalo pozdě a nedůrazně. Nepomohla ani dělostřelecká baterie. Tu zničili kyrisníci. Bitva trvala od deváté do jedenácté hodiny dopoledne. Rakušané nakonec ustoupili k Přerovu. Výsledkem bojů bylo asi 300 mrtvých. Prusové po bitvě ukořistili 17 děl. Ty vystavili v nedalekém Prostějově. Zajímavostí je, že byla pořízena fotografie, která je nejstarší s vyobrazením tohoto města.

Samotná mohyla byla vybudována rok po bitvě Moravským spolkem. Autorem pomníku je Jan Eduard Tomota z Rousínova. Práce provedla f. A.Loose z Brna. Na pomníku je 288 jmen rakouských vojáků a jednoho Sasa. Více o bitvě spolu s některými dobovými zbraněmi a předměty se lze dozvědět na nedalekém zámku v Tovačově, kde je zřízena stálá expozice. Ivo Rozehnal (12.7. 2009)


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)