Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Od košilky k rubáši



Od: 20.2.2020 17:00  Do: 17.5.2020 17:00     Místo: Hlavní budova muzea, Husova 678, Žatec



1. část výstavy o těhotenství, porodu a křtu dítěte se představí na jaře, 2. část o smrti pak na podzim.




  • Mapa místa akce

  • Oficiální web akce




    Podrobné informace:


    Regionální muzeum K. A. Polánka v Žatci zve na slavnostní zahájení první části výstavy Od košilky k rubáši aneb Narození a smrt v české lidové kultuře, které proběhne ve čtvrtek 20. února 2020 od 17 hodin v hlavní budově muzea.

    Výstava přibližuje lidové zvyky a obyčeje v lidském životě související z narozením a úmrtím. Z našeho současného života vymizela většina rodinných oslav a rituálů spojených s prvními a posledními věcmi v existenci člověka.

    Výstavu pořádáme ve spolupráci s Regionálním muzeem v Chrudimi. Vzhledem k objemnosti této putovní výstavy, jsme museli přistoupit k rozdělení na dvě části. První část Od košilky... se věnuje narození dítěte, obsahuje období těhotenství, pokračuje přes porod, práci porodních babiček až po období šestinedělí a úkony, které souvisejí se křtem. Ukážeme například kolébky, povijany, zavinovačky, hračky, koutnice, křestní stuhy, čepečky a mince, obsah kufříku porodní báby, vysvětlíme, co je to hejčedlo. V interaktivním koutku si vyzkoušíme, jak se přebalují miminka a mnohé další“, přiblížila první část výstavy Jitka Krouzová, vedoucí výstavnicko-propagačního oddělení muzea. Velké poděkování za půjčení církevních obleků patří Otci Vilémovi z Římskokatolické farnosti Liběšice u Žatce.Výstava potrvá do 17. května 2020.

    Na druhou část výstavy K rubáši… se zájemci mohou v žateckém muzeu těšit na podzim od 10. září.

     





  • Komentáře:



    Přida komentář:
    Pro komentování akcí musíte být přihlášeni!


    (c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
    Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)